Cinsel isteksizlik; Kişinin cinsel eylem yetisinin sağlam olmasına karşın cinsel etkinlik ile ilgili isteğinin olmamasıdır. Kadınlarda da erkeklerde de sıklıkla karşılaşılan cinsel sorunlardan birisidir. Konya Cinsel Terapi Günlüğü yazı dizimize, ‘Cinsel İsteksizlik‘ yazımız ile devam ediyoruz.
Cinsel isteksizliği aynı zamanda eşler arasında bozulmuş ilişkinin bir bulgusu olarak görmek gerekiyor. Cinsel sorunlar çiftin ortak sorunudur. Çiftlerin uyumsuzluğundan ve sağlıklı iletişim kuramamalarından kaynaklanır. Cinsel isteksizlik bir sonuçtur. İlişki ve uyum sorunları düzeldiğinde istek ve arzu geri gelir.
Cinsel heyecan çok karmaşık bir duygulanımdır, gurur, utanç ve suçluluk gibidir. Bir kişinin bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde cinsel heyecanını bir kişiye odaklaması sonucu, bu heyecan, cinsel isteğe dönüşebilir.
Cinsel İsteksizliğin Görülme Sıklığı Sanılanın Çok Üstünde
Cinsel isteksizlik, ilerleyen yaşa bağlı olarak gelişen bir durum olarak algılanırken aslında genç yaşlarda da görüldüğü artık kanıtlanmıştır. Genel olarak hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen psikolojik ya da fiziksel nedenlerle ortaya çıkan cinsel isteksizlik, toplumumuzda kadın ve erkeklerin yüzde 20’sinde görülmektedir.
Kadınlarda cinsel istek beyinde başlar. Bir erkeğin arzulanması kadında cinsel isteğe yol açabilir. Kadınlar, kendilerini dinleyen ve anlayan, sahiplenen , dokunarak ve bakarak sevgilerini ifade eden anlayışlı erkek isterler. Erkekler bu dönemde kadınların duygusal problemlerini anlamalı ve sekse zorlamamaları gerekir. Kadınlardaki cinsel isteksizlik sorunlarının çözümünde, ilişki ve iletişimdeki sorunların çözülmesi büyük önem taşımaktadır.
Cinsel isteksizlik erkeklerde de görülmektedir. Toplumda her 10 erkekten 4’ünde görülür. Fakat erkeklerde cinsel istek bozukluğu ile başvurular oldukça nadir olmaktadır. Bunun nedeni ise erkeklerin sertleşme kaybı yakınması ile başvurmalarıdır. Halbuki sertleşme kaybı cinsel ilgi ve istek azalmasına bağlı olarak gelişmektedir. Bir diğer nedeni “erkeklerin her zaman ve her koşulda cinselliğe hazır olduğu” cinsel miti görülmektedir. Bu mitte erkeğin yardım arama davranışını engellemektedir.
Vajinismus Sorunu, Erkeklerde Cinsel İsteksizliği Tetikleyebiliyor!
Erkekler kendilerinde ki cinsel isteksizlik sorunu bazen de fark edemezler. Genellikle eşleri ile ilgili geldikleri durumlarda ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda çok sık karşılaştığımız vajinismus sorunu erkeklerde genellikle cinsel isteksizliğe sebep olmaktadır. Çoğunlukla erkekler bu durumun farkında olmamaktadır. Vajinismus hakkında daha detaylı bilgi için ‘Konya Vajinismus Terapisi’ başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Cinsel İsteksizlik DSM V Tanı Kriterleri
Aşağıdakilerden en az üçü ile kendini gösteren, cinsel istek yokluğu ya da belirgin olarak az olması durumu söz konusudur;
Cinsel etkinliğe karşı ilgisizlik ya da çok az ilgi gösterme
Cinsel içerikli düşüncelerin ya da düşlemlerin olmaması ya da çok az olması
Cinsel etkinliği başlatmama ya da çok az başlatma, eşinin başlatma girişimlerine karşılık vermeme
İçten ya da dıştan gelen hiçbir cinsel simgeye ( örneğin; yazılı, sözel ya da görsel ) karşı cinsel istek olmaması ya da çok az olması.
Bu belirtiler, yaklaşık 6 ay sürmelidir.
Cinsel İsteksizlik Türleri
Cinsel isteksizlik türleri nedene göre farklılıklar göstermektedir.
Birincil Cinsel İsteksizlik: Cinsel istek durumunun ergenlik döneminden itibaren olmaması.
İkincil Cinsel İsteksizlik: Önceden cinsel istek sorunu olmayan bir kişide sonradan ortaya çıkmış cinsel istek sorunu şeklinde olabilir
Bazen de cinsel istek azlığı kişilerde yoğun iş hayatı, stres gibi nedenlere bağlı olarak “dönemsel” olarak da görülebilmektedir.
Cinsel İsteksizliğin Nedenleri
Cinsel istek bozukluğunu biyolojik nedenleri arasında böbrek üstü bezlerinin az ya da çok çalışması, cinsellik hormonlarının azlığı, epilepsi gibi bazı hastalıklar, bazı antidepresan ve bazı tedavilerde kullanılan ilaçlar yer almaktadır. Muhtemel fizyolojik ve tıbbi müdahale gerektiren nedenler için, doktorunuzdan destek almanız büyük önem taşımaktadır. Bu konuda devlet hastanesi ve özel hastanelerin ilgili birimlerine başvurabilirsiniz.
Psikolojik nedenleri arasında ise kişilik sorunları, çocuk sahibi olmak istememek, psikiyatrik bazı rahatsızlıklar, yaşla veya çekicilikle ilgili endişeler, eşe ilgi kaybı, evlilik çatışmaları yer almaktadır. İlişki sorunları ve psikolojik nedenlerle ilgili olarak ise bir psikolog – psikolojik danışman ve ya aile danışmanından destek alabilirsiniz.
Cinsel isteksizlik, erken boşalma, sertleşme sorunları, vajinismus gibi sorunlarla ilgili psikolojik destek arayışında olan kişiler sıklıkla ‘cinsel psikolog, cinsel terapi hastanesi’ gibi aramalar yapabilmektedir. Ancak cinsel psikolog diye bir meslek bulunmadığı gibi, cinsel terapi hastanesi gibi bir hastane de bulunmamaktadır. Bu nedenle cinsel sorunlarla ilgili psikolojik destek arayışınızla ilgili olarak bulunduğunuz ildeki, devlet-özel hastaneler ve özel psikolojik danışma merkezleri – aile danışma merkezlerini araştırmanızı öneririz.
Cinsel İsteksizlik Çözümsüz Bir Sorun Değil!
Cinsel isteksizlik sorununun çözümü nedenine göre değişiklik gösterir. İlaçlar kişide kısmen etkili olsa da özellikle psikolojik nedenlerin ortaya çıkarılıp aşılması açısından kişiye özgü Cinsel Terapi Danışmanlığı sorunun çözümünde en etkili yollardandır. Ancak sorunun nedeni fizyolojik nedenlere ya da bir hastalığa dayanıyor olabilir ve bu durumda psikolog – aile danışmanı tarafından alacağınız destek işe yaramayabilir. Fizyolojik nedenlere dayanan ve tıbbi müdahale ve tedavi gerektiren durumlarla ilgili olarak mutlaka bir hekimin tedavisine öncelikle başvurulmalıdır.
Cinsel terapi danışmanlığında amaç; ilişki sorunlarının çözülmesi, performans kaygısı ve başaramama korkusunun giderilmesi, cinsel eğitim verilmesi, zihindeki olumsuz yargıların farkına varılması ve değiştirilmesidir.
İlişkide mutluluğun sağlanması çok önemlidir. İlişkide ki temel etmenlerden biri olan cinsel hayatın sağlıklı olması gerekir. Bu yüzden cinsel sorunlar ihmal edilmemelidir. Bu konuda sorunlarınıza yönelik alanında uzman psikolog ya da aile danışmanından destek almanız büyük önem taşımaktadır.
Konya Psikolog – Optimum Aile Danışmanlık
Konya Psikolog, Klinik Psikolog, EMDR Dnş. , Psikolojik Danışman, Pedagog ve Diyetisyen Desteği
No comments yet.