En kıymetlileriniz olan, çocuklarınız için pedagog ve çocuk psikoloğu desteği alırken kimin uzman olup olmadığını bilmelisiniz. Çocuğunuz için pedagog ve çocuk psikoloğu ‘ ndan destek almak istediğinizde pedagog kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeli pedagogu çocuk psikolojisi uzmanından ayırt etmelisiniz. Bu konularda yapılan ihmalkarlıklar çocuğunuzun psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir.
Pedagog Nedir?
Peki Pedagog nedir diye bakacak olursak, pedagog kelimesi eski Yunancaya dayanır ve çocukları onlara eğitim vermekle görevli kimseye götürmekle vazifelendirilmiş köle anlamına gelir. Pedagog çocuk eğitimcisidir, çocuk psikolojisi uzmanı veya çocuk psikoloğu değildir.
Pedagog Çocuk Eğitimcisidir!
Pedagoglar, çocukların psikolojik sorunlarıyla ilgilenmez onlara psikolojik destek veremez. Çocukların psikolojik sorunları ile ilgili problemleriyle çocuk psikiyatristleri ve çocuk psikologları ilgilenir. Pedagog ise 0-18 yaş aralığındaki çocuklarla ilgilenir, onları eğitir ve ailelerine bu eğitimle alakalı danışmanlık eder. Çocukların psikolojik problemlerinde en etkili çözümü çocuk psikologları ve psikiyatristler iş birliği sağlayarak sunmaktadır. Oyun terapileri ve çeşitli ilaçlarla psikiyatristler tarafından yapılan farmakolojik tedaviler bu yöntemler arasındadır.
Pedagog ve Çocuk Psikoloğu Karıştırılıyor, Dikkat!
Ülkemizde pedagog, çocuk psikoloğu ve çocuk psikiyatristi gibi meslekler ve uzmanlık alanları ne yazık ki birbirine karıştırılmaktadır. Aileler tarafından pedagog çocuk psikoloğu ile karşılaştırıldığı için günümüzde psikologlar da kendilerini pedagog şeklinde tanıtmak mecburiyetinde kalmışlardır. Bu durumun tersi de gözlemlenilmektedir. Üstelik sadece gerçek uzmanlar da değil okul öncesi öğretmenleri, çocuk gelişimi mezunları da kendilerini pedagog olarak tanımlayıp çocuk psikoloğunun ve psikolojik danışmanların uzmanlık alanına dahil olup çocukların sorunlarına yönelik çalışma yapabilmektedir.
Psikiyatrist, psikolog ve psikolojik danışmanların görev alanlarının karıştırılmasındaki en büyük etken ülkemizde yeterli bir meslek tanımının yapılmamış olmasıdır. Mesleki tanımın yetersiz olmasının yanında bu alanlara yönelik eğitimlerin de yetersiz olması mesleki istismarlara fazlaca sebebiyet vermektedir. Henüz ülkemizde doğrudan çocuk psikoloğu yetiştiren lisans veya yüksek lisans proğramları bulunmamaktadır.
Nasıl Pedagog ve Çocuk Psikoloğu Olunur?
Pedagoji bölümü önceleri üniversitelerde lisans eğitimi verirken 1982 yılında bu bölüm kapandı. Devlet, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden mezun olup Kamu Personeli Seçme Sınavında yeterli puan alan bireyleri pedagog olarak görevlendirmektedir. Fakat yeterli bir pedagog olabilmek için Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinde lisan eğitimi tamamlandıktan sonra psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini almak ve bu eğitimleri çocuk psikolojisinden süpervizyonlarla desteklemek gerekir. Bu eğitimlerin en etkilisi ise oyun terapisi ve EMDR terapisi eğitimleridir.
Pedagog ve Çocuk Psikoloğu Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Dikkat edilmesi gereken hususları maddelendirecek olursak ;
- İşinde yetkin olması için Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinin birinden lisans eğitimin tamamlamış olması gerekir.
- Pedagog olarak tanınmış kişilerin de gerçek bir pedagog olup olmadığı araştırılmalı. Gerçekten Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanından mı mezun olmuş yoksa okul öncesi öğretmenliği gibi çocuk eğitimiyle alakalı bölümlerden mi mezun olunmuş buna dikkat edilmeli.
- Danışılan kişi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında lisans eğitimi almış ve pedagog unvanına sahip ise kişinin çocuklar üzerinde kendisini ne kadar geliştirdiğine, ne kadar uzmanlaştığına dikkat edilmelidir.
- Kendisini psikolog veya pedagog olarak tanıtan kişinin tanıtım bilgilerini incelerken diploma bilgilerine, bireylerin almış olduğu sertifikaların yeterlilik düzeyine, etki alanına ve sertifikanın nereden alındığına, günümüz için geçerliliğini koruyup korumadığına dikkat edilmelidir.
- Randevu almadan önce uzmanların özgeçmişlerini talep edip özgeçmişi yukarıda yazan maddelere dikkat ederek incelerseniz çocuğunuz için en doğru seçimi yapmış olursunuz.
Sevgili anne babalar, çocuğunuzun psikolojisini ve gelişimini önemseyerek uzmana başvurmanız yetmez aynı zamanda onlar için en iyi uzmanı bulmalısınız. Çünkü çocukluk döneminde yapılan yanlış danışmanlık süreçlerinin olumsuz ve hatta yıkıcı etkileri yetişkinlik dönemine yansımaktadır. Çocuklar korumasız ve istismara oldukça açıktır. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimini ve psikolojisini tehlikeye atmamanızı ve onu gerçek bir çocuk psikolojisi uzmanına götürmeniz öneririz.
No comments yet.